logo pic

5 ΧΙΛ Π.Ε.Ο ΛΑΡΙΣΑΣ - ΒΟΛΟΥ ΤΗΛ: +30 2410 571300

Το καλάθι μου
product image

Πίτουρο Βρώμης

Συσκευασία: Σακί 12κιλά

Τα τελευταία χρόνια η βρώμη ως συστατικό της διατροφής μας, κατέχει σημαντική θέση στο καθημερινό μας τραπέζι χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες που αποκαλύπτονται μέσα από έρευνες, για την υγεία μας.

Η βρώμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών. Είναι δημητριακό, που προέρχεται κυρίως από το φυτό Avena sativa (Βρώμη η εδώδιμη), της οικογένειας των Αγρωστωδών (Graminae). Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν τοκαρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.

Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε στερεοπητικά έλαια (5%) τα οποία είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους από το σώμα.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης ή/και δυσκοιλιότητα.

Οι β-γλυκάνες, της βρώμης έχουν υποχοληστερολαιμική δράση και μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνες οι β- γλυκάνες όταν περάσουν από τον πεπτικό σωλήνα διασπώνται και δημιουργούν μια κολλώδη ουσία που παγιδεύει τη χοληστερόλη που υπάρχει στα χολικά υγρά και διευκολύνει την αποβολή της μέσω του εντέρου. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων που σχετίζεται με τα αυξημένα λιπίδια.

Επίσης, η υψηλή συγκέντρωση της βρώμης σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες (παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεϊνών σε σχέση με όλα τα άλλα δημητριακά) βοηθάει στον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους. Τα δυο αυτά συστατικά βοηθούν στην καλύτερη χρησιμοποίηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, βελτιώνουν το σάκχαρο του αίματος και προκαλούν γρήγορο κορεσμό και μείωση της όρεξης.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στο πίτουρο βρώμης και τις νιφάδες βρώμης;

Ένας ολόκληρος σπόρος βρώμης περιέχει τρία τμήματα: το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο).

Το πίτουρο βρώμης περιέχει μόνο το πίτουρο του σπόρου, όπως φαίνεται και στην εικόνα ενώ οινιφάδες βρώμης προέρχονται από ολόκληρο το σπόρο γι’αυτό ανήκει στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι νιφάδες βρώμης είναι επίσης γνωστές και ως πλιγούρι βρώμης.

Από διατροφική άποψη, οι δύο αυτές επιλογές δημητριακών έχουν πολλά κοινά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτείνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα.

Μία μερίδα 100 γραμμαρίων από πίτουρο βρώμης περιέχει ξηρό περίπου 15 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ίδια μερίδανιφάδες βρώμης περιέχει περίπου 10 γραμμάρια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι τουλάχιστον20 γραμμάρια για τις γυναίκες και τουλάχιστον 30 γραμμάρια για τους άνδρες.

Μία μερίδα 100 γραμμαρίων από πίτουρο βρώμης περιέχει περίπου 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και 66 γραμμάρια υδατάνθρακες. Η ίδια μερίδα από νιφάδες βρώμης περιέχει περίπου λιγότερη πρωτεΐνη ( 13 γραμμάρια) και περισσότερους υδατάνθρακες (68 γραμμάρια).

Πως θα διαλέξω υγιεινά δημητριακά για το πρωινό μου;

Μια παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι καταναλωτές στην προσπάθειά τους να επενδύσουν σε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η επιλογή τροφίμων που διαφημίζονται ως τα πλέον υγιεινά, πλούσια σε φυτικές ίνες, ολικής αλέσεως και κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η ζάχαρη βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα διότι χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και ενισχυτικό γεύσης μαζί με το αλάτι.

Ετικέτες όπως «ολικής αλέσεως», «πλούσιο σε φυτικές ίνες», «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη», αιχμαλωτίζουν το βλέμμα του καταναλωτή, ο οποίος συνήθως αγνοεί την διατροφική ετικέτα του προϊόντος στο πίσω μέρος της συσκευασίας και καταλήγει να καταναλώνει ένα ποιόν γεμάτο ζάχαρη, φτωχό σε φυτικές ίνες και πλούσιο σε θερμίδες.

Πολλά από τα προϊόντα τα οποία αναγράφουν την λέξη «quaker», «πίτουρο βρώμης», «μούσλι», «νιφάδες βρώμης»και άλλα, έχουν ως βασικό συστατικό τη βρώμη, ωστόσο δεν έχουν έχουν τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών ή περιέχουν πρόσθετες χημικές ουσίες οι οποίες αλλοιώνουν την θρεπτική αξία των δημητριακών.

• Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των δημητριακών που επιλέγετε

• Επιλέξτε δημητριακά με τουλάχιστον 5 γραμμάρια ίνες ανά μερίδα, και λιγότερο από 5 γραμμάρια ζάχαρης

• Μια μερίδα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3 γραμμάρια πρωτεΐνης

• Αποφύγετε δημητριακά που έχουν μια λίστα με υδρογονωμένα έλαια, τεχνητά χρώματα και χημικά συντηρητικά

• Αποφύγετε δημητριακά που αναγράφουν τη λέξη «ζάχαρη» ή «μπουκιές βρώμης».

Μπορείτε να βρείτε νιφάδες βρώμης ή πίτουρο βρώμης σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα των εταιριών «bio-green life», «Όλα bio», «ΒιοΑγρός», «Αγρόκτημα Αντωνόπουλου», «Fitro», «Nature and Health».

Προτεινόμενη συνταγή

Κρέμα βρώμης με αποξηραμένα φρούτα

Υλικά για μια μερίδα

• 3 κουταλιές νιφάδες βρώμης

• ½ φλιτζάνι γάλα 1.5% ή νερό

• 1 κουταλάκι μέλι ή στέβια

• 2 αποξηραμένα φρούτα, τεμαχισμένα ή 1 κουταλιά σταφίδες

• Κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το νερό ή το γάλα μαζί με τις νιφάδες βρώμης. Το αφήνουμε να βράσει 8 – 20 λεπτά (αν πίζει γρήγορα προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα). Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε το μίγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μίγμα λίγο να κρυώσει και μετά τοποθετούμε μια πετσέτα από πάνω του για 5 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να γίνει κρέμα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και 2-3 φετούλες μήλου και σερβίρουμε.

Μερίδες: 1 Μερίδα: 150 γραμμ.

Θερμίδες: 180 kcal

Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα


Καταχώρηση
Δείτε ακόμα:
Μακαντάμια Καρύδια περισσότερα
ΑΡΑΠΙΚΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΦΙΛΕ... περισσότερα
ΦΥΣΤΙΚΙ ΨΙΧΑ ΑΙΓΙΝΗΣ ΣΠΑΣΜΕΝΟ... περισσότερα
Αμύγδαλο Πούδρα Μαύρη... περισσότερα